Inzichtmeditatie

Vipassana-of inzichtmeditatie

Meditatie is van alle tijden en komt zowel binnen oosterse als westerse (religieuze) tradities voor. Mediteren is niet zozeer op een stille plek met gekruiste benen op de grond zitten maar een gesteldheid van de geest terwijl we midden in de wereld staan.

Doel van meditatie

Bij meditatie ontwikkelen we de kracht van aandacht.  Deze kracht helpt om je bewust te worden van ieder moment dat zich in je leven voordoet. Of dit nu het vastpakken van de deurknop is of een moeilijk gesprek met een collega.  Door het ontwikkelen van aandacht ga je zien hoe je omgaat met jezelf en met de wereld om je heen. Je krijgt inzicht in hoe we onze eigen gedachtewereld creëren en dat we gevormd door de persoonlijke ervaring, door een gekleurde bril naar de wereld kijken.

Hoe gaat inzichtmeditatie

Vipassana-of inzichtmeditatie, gebaseerd op de leer van de Boeddha, heeft een praktische beoefeningsmethode die aandacht tot ontwikkeling brengt. Ze leert je met een open, milde houding observeren en onderzoeken wat zich aan gebeurtenissen of ervaringen aandient. Dit observeren doe je zonder je in het verhaal ervan te verliezen. Geen analyses of oordelen maar enkel je bewust zijn van de aard en dynamiek; het malen, de onrust, de fysieke of mentale pijn; vreugde of dankbaarheid, woede, verdriet, angst etc.

De open manier van waarnemen verzacht de geest en verbindt deze met het hart. Er ontstaat kalmte en helderheid waardoor je beter in staat bent te kiezen op welke manier je wilt reageren op situaties die zich voordoen. De neiging om dingen anders te willen hebben dan ze zijn, wordt minder en je beweegt makkelijker in de snel veranderende samenleving.

Wat biedt inzichtmeditatie nog meer
Lees verder

Copyright © 2012, mindflnessyoga.nl