Wat biedt Inzichtmeditatie nog meer

Met het ontwikkelen van aandacht ontstaan vanzelf ook andere kenmerken van meditatie waaronder; vertrouwen, liefdevolle vriendelijkheid, compassie, wijsheid.

Wanneer het beoefenen van de meditatie zich meer en meer verdiept verandert je manier van kijken. Niet alleen krijg je inzicht in wat wij de ‘persoonlijkheid’ noemen, maar de verbinding met de wezenlijke grondtoon van ons bestaan wordt hersteld en een levendige ervaring.

Mediteren alleen of met anderen

Mediteren kun je in elke situatie. Elk voorval kan een oefening zijn in opmerkzaam luisteren, spreken en handelen. Je kunt ook op een vaste tijd van de dag ruimte maken om te mediteren. Dat kan thuis, zittend op een stoel of op de grond of elders samen met anderen. De Boeddha sprak over de Sangha als een groep mensen die met elkaar mediteren (in zijn tijd monniken). Samen mediteren is ondersteunend en stimulerend. Op de weg van bevrijding en inzicht, zoals het proces van meditatie wel genoemd wordt, zijn er ook hindernissen die je pad kruisen. In een groep vindt er naast het in stilte mediteren ook uitwisseling plaats over die obstakels en hoe daarmee om te gaan. Zo oefen je om mild en met compassie te kijken naar je eigen meditatieproces.

In stilte samenzijn versterkt de ervaring van verbinding met dat wat al verbonden is.
terug